Monica Iacob Ridzi, un nou dosar penal la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Tineretului este acuzat într-un alt caz privind achiziţiile pe bani publici. DNA i-a cerut ieri pro­curorului general al României să declanşeze procedura de ridicare a imunităţii parlamentare în cazul scandalului „Risipă de Ziua Tineretului“.

La cererea procurorului general, Parlamentul ar putea aproba urmărirea penală pentru extinderea cercetărilor. Până ieri-seară însă, Legislativul nu primise solicitarea Codruţei Kovesi, potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Citiţi şi:

Kovesi a declarat la Focşani că Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea este pe locul I pe ţară la rechizitorii
DNA cere aviz pentru cercetarea Monicăi Iacob Ridzi

În noul dosar, fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, uz de fals şi infracţiuni la legea contabilităţii.

Laptopuri şi mobilier pentru 5.600 de angajaţi

Ca urmare a acuzaţiilor, DNA a mai informat ieri şi că a solicitat "încuviinţarea efectuării percheziţiei informatice în calculatorul proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului utilizat de fostul ministru, în vederea continuării cercetărilor în dosarul penal pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale la data de 11.08.2009".

Avocatul Alexandru Chiciu, care o reprezintă pe Monica Iacob Ridzi, ne-a declarat că sub lupa procurorilor se află mai nou un contract de 24.000 de euro, încheiat pentru achiziţionarea de mobilier şi laptopuri. "La înfiinţarea Ministerului Tineretului şi Sporturilor, ministrul Ridzi a încheiat acest contract pentru mobilarea birourilor a 5.600 de angajaţi", susţine Alexandru Chiciu.

Acesta a mai arătat că lui Ridzi nu i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile formulate de procurori. "Ce contract?! Care sunt acuzaţiile?! Nici noi nu ştim!". Surse judiciare au confirmat pentru Mediafax suma prejudiciului creat în urma achiziţionării de către minister a unor produse electronice.

În 28 iulie 2009, Parlamentul a aprobat cererea procurorilor anticorupţie de începere a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi într-un prim dosar.

În scandalul „2 Mai", Ridzi a fost acuzată că a cheltuit peste 700.000 de euro din buget pentru acţiuni care ar fi costat cel mult jumătate din sumă, în urma dezvăluirilor apărute în presă. Ministrul a demisonat la 14 iulie anul trecut.Procurorii anticorupţie au arătat în referatul pe care l-au transmis Parlamentului că fostul ministru Monica Iacob Ridzi a cunoscut pe deplin neregulile pe care le-ar fi făcut consiliera sa, Ioana Vârsta, în legătură cu atribuirea unor societăţi a trei contracte privind organizarea evenimentului din 2 mai 2009, de la Costineşti.

Contracte dubioase

Printre contractele verificate de anchetatori sunt vizate şi unele încheiate între ministerul condus de Ridzi şi două firme din provincie: SC Carpatika, din Găeşti (Dâmboviţa) şi SC Călin, din Curtea de Argeş. Ambele firme au ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul, Monica Iacob Ridzi fiind acuzată că ar fi dispus achiziţionarea de la cele două societăţi de produse electronice şi electrocasnice cu preţuri supraevaluate.

Una dintre cele două firme, Carpatik SRL aparţine vicepreşedintelui PDL Găeşti, Aurică Bojin (42 de ani), care este şi consilier local. Bojin mai este acţionar, alături de soţia sa într-o altă firmă, SC Teralco, firmă care are ca obiect de activitate tot comerţul cu amănuntul. În afacerea cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Bojin ar fi câştigat 70. 000 de lei, doar din diferenţa dintre preţul cu care a achiziţionat produsele şi preţul cu care le-a vândut statului.

Cea de-a doua societate de la care Ridzi a dispus achiziţionarea unor produse supraevaluate este SC Călin, din Curtea de Argeş, controlată de Roşu Marius (39 de ani) şi tatăl său, Roşu Octavian (72 de ani).

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite